Veronika Živná (17) obhájila titul Mistr světa ve třídě O'pen BIC a přidala ještě bronz v mistrovském závodu družstev

03.08.2016 11:39

V minulém týdnu se ve francouzské Bretani konalo již 9. mistrovství světa jednoposádkových juniorských skifů mezinárodní lodní třídy O'pen BIC. Šestidenního závodu ve známém jachtařském revíru v Saint Pierre-Quiberon se účastnil rekordní počet 205 závodníků ze 15 zemí 4 kontinentů. Soupeřili jednak ve flotilovém závodě (fleet race world championship), a to ve třech oddělených věkových kategoriích do 13, do 16 a do 19 let (U13, U16 a U19), jednak v závodu smíšených družstev bez rozdílu věku (team race world championship, celkem 12 čtyřčlenných družstev).

Závodilo se v poměrně složitých podmínkách ve slabém až středně silném, hodně shiftujícím a poryvovém větru a v krátkých ostrých vlnách. Specifikem revíru jsou proměnlivé a v určitých časech velmi silné proudy sílící v průběhu mistrovství s rostoucím koeficientem přílivu a odlivu. Proudy ovlivňovaly pořadí závodníků zejména ve slabém větru.

Veronika (YC PanCzech / Circolo Vela Arco,  e a s y  Racing Team) ve flotilovém závodu nasadila svým soupeřům v kategorii U19 (15 lodí) hned od začátku kvalifikační části závodu vysokou laťku dojezdy 1, 3, 1, 1, 1, 1. Souboje v nejstarší věkové kategorii obsazené 15 nejzkušenějšími závodníky, z nichž někteří závodí již i na laserech nebo dvojposádkových skifech 29er, byly plné matchracingových situací, ze kterých se ale Veronice dařilo rychle vymanit a svým soupeřům většinou daleko ujet.

Po kvalifikaci závodu jednotlivců byl jeden den vyhrazený mistrovství světa třídy O'pen BIC v závodu smíšených družstev (team racingu). Veronika závodila jako lídr mezinárodního družstva složeného z jachtařů afilovaných do projektu  e a s y  (European Academy for Sailing Youth, www.easyracing.team, www.sailingyouth.org). Spolu s ní v tzv. "Presidential Teamu" závodila Anne Fleur Verholen (NED), Lars Von Sydow (USA) a Landon Cormie (USA). Tým se v kvalifikaci s jedinou prohrou probojoval do finále o 3. místo, ve kterém nakonec zvítězil nad týmem FRA2 v poměru 2:1. Mistry světa se v závodu družstev stali Australané a stříbro vybojoval domácí tým FRA1.

Poslední dva dny mistrovství byly vyhrazeny finálovým rozjížďkám jednotlivců. Veronika, úřadující dvojnásobný mistr Německa, mistr Evropy  a mistr světa, opět bez zaváhání nedala svým soupeřům žádnou šanci a to přes "team race", který na ni, stejně jako na Larse z USA a Grace z Austrálie, jeli v té době již evidentně nervózní Francouzi, využívajíc své početní převahy. Dojezdy 1, 1, 2, 1, 1, 2 suverénně obhájila svůj loňský titul a stala se nositelkou titulu nejvyššího i pro rok 2016. Vicemistrem světa se v kategorii U19 stal Lars Von Sydow (USA) a třetí v absolutním pořadí byl nakonec domácí Doran Gouron-Le Roch (FRA).

V závodu jednotlivců v kategorii do 13 let (55 lodí) soutěžila i jedenáctiletá sestra Veroniky Kateřina Živná (YC PanCzech / Circolo Vela Arco,  e a s y  Racing Team). Vzhledem k její konstituci (trénuje a závodí nyní již se svou sestrou jako kosatník na skifu 29er) měla v převážně slabším větru a ve flotile dětí s váhou většinou o 15-20 kg menší poněkud handicap. I tak si ale vedla dobře, skončila v celkovém pořadí 24. z 55 a v pořadí děvčat byla 5. První místo v její kategorii obsadil droboučký Australan Travis Wadley následovaný Lennartem Morganem Frohmannem (GER, zahraniční člen českého klubu YC PanCzech a rovněž člen závodního družstva  e a s y ) a třetí byla Talia Bulstrode (AUS).

Nejpočetněji obsazená byla kategorie U16 (127 lodí), ve které měla naše mezinárodní tréninková skupina ( e a s y ) hned několik želízek v ohni. Nakonec v této kategorii triumfoval domácí favorit Titouan Petard (FRA) následovaný favorizovanou Australankou Kristen Wadley a třetí byl další Francouz Theo Michez.

e a s y  Racing Team vedený českým koučem Borisem Živným (YC PanCzech / Circolo Vela Arco /  e a s y ) měl v závodu celkem 14 afilovaných sportovců z 5 zemí (AUS, CZE, GER, NED a USA):

U13 (55 lodí):
Lennart Morgan Frohmann (GER, YC PanCzech) - 2. celkově (vicemistr světa), 2. chlapec
Kateřina Živná (CZE, YC PanCzech / Circolo Vela Arco) - 24. celkově, 5. dívka

U16 (127 lodí):
Magnus Frohmann (GER, YC PanCzech) - 5. celkově, 3. chlapec
Michael Parks (AUS) – 7. celkově, 5. chlapec
Gavin Ball (USA) – 8. celkově, 6. chlapec
Kanoa Pick (USA) – 9. celkově, 7. chlapec
Marcos Baez (USA) – 18. celkově, 15. chlapec
Matti Biederman (GER) – 20. celkově, 17. chlapec
Landon Cormie (USA) – 38. celkově, 32. chlapec
Timm Biederman (GER) – 40. celkově, 33. chlapec
Phillip Schmechel (GER) – 54. celkově, 43. chlapec
Anne-Fleur Verholen (NED) – 71. celkově, 17. dívka

U19 (15 lodí):
Veronika Živná (CZE, YC PanCzech / Circolo Vela Arco) - 1. celkově (mistr světa), 1. dívka
Lars Von Sydow (USA) - 2. celkově, 1. chlapec.

Na mistrovství se sešla skvělá parta mladých sportovců na skvělém místě (Francouzská národní škola jachtingu a vodních sportů, ENVSN - École Nationale de Voile et des Sports Nautiques). Jediné, co nelze označit za skvělé, byla váznoucí organizace závodu se spoustou nejasností, přehmatů a vyslovených chyb. Bohužel Francouzi naprosto nevyužili unikátní příležitost k propagaci a oslavě 10. výročí existence lodí třídy O'pen BIC.

V rámci programu  e a s y  jsme efektivně využili společný týden se 14 holkami a kluky z 5 zemí nejen k získání a upevnění dalších jachtařských dovedností, ale také k prohloubení přátelství a ke skvělé společné zábavě. Podařilo se také položit základ společného euro-amerického výměnného projektu pod hlavičkou  e a s y  zaměřeného na mládežnický výkonnostní jachting.

A co čeká nyní Verču s Katkou? Budou se již plně soustředit na společný trénink na dvojposádkovém skifu 29er, na kterém právě teď závodí na mistrovství světa v Holandsku (Katka je nejmladší účastník regaty) a po 2 týdenním odpočinku pojedou reprezentovat Českou republiku na juniorském mistrovství Evropy EuroSAF na Neusiedler See a před návratem do školy ještě stihnou účast na mistrovství Itálie 29er v Termoli.

https://www.facebook.com/zzsailing

https://www.sailingyouth.org / https://www.easyracing.team / https://www.facebook.com/sailingyouth

https://www.panczech.cz / https://www.facebook.com/panczech

-ZiB-

Zpět