Veronika Živná vicemistryní Austrálie do 19 let

22.01.2015 15:25

22. ledna 2015 skončilo v australském Melbourne, VIC, otevřené mistrovství Austrálie juniorských jednoposádkových skifů třídy O´pen BIC. Během 4 dnů skvělého jachtingu soupeřilo 83 juniorů ze 4 zemí 3 kontinentů o tituly mezinárodních mistrů Austrálie. Českou republiku na mistrovství reprezentovaly dvě jachtařky YC PanCzech / CV Arco, Kateřina Živná v nejmladší kategorii do 13 let (U13) a Veronika Živná v kategorii nejstarších do 19 let (U19). Závod skvěle organizovaný prestižním Sandringham Yacht Club probíhal ve velmi náročných klimatických a povětrnostních podmínkách. Flotila byla velmi kompetitivní, s účastí několika juniorských mistrů světa, mistrů Austrálie a mistrů Nového Zélandu. Podařilo se odjet všech 12 plánovaných rozjížděk.  

Veronika svými skvělými a vyrovnanými výkony vybojovala zasloužené STŘÍBRO (zlato jí uniklo s pouze 2-bodovou ztrátou na prvního Novozélanďana Liama Herberta, ale s náskokem 20 bodů na bronzovou Kaiellu Taylor ze Západní Austrálie) a získala titul juniorské vicemistryně Austrálie ve své kategorii U19, celkově obsadila skvělé 5. místo. Její mladší sestra Kateřina postupně vylepšovala své výkony a v nejmladší kategorii U13 se umístila na vynikajícím 6. místě, v celkovém pořadí skončila na 39. příčce.

Získaná umístění obou závodnic jsou velmi dobrým příslibem k blížícímu se mistrovství světa skifů O´pen BIC, které se bude konat na stejné vodě v nedalekém Safety Beach Sailing Club již za pouhých 11 měsíců.

Vysokou sportovní úroveň šampionátu vhodně doplňoval i zajímavý společenský program, jehož vrcholem bylo jistě setkání s legendární Jessicou Watson, mladou Australankou, která ve svých 16 letech jako dosud nejmladší jachtař v historii sama, nonstop a bez asistence na plachetnici obeplula svět. 

Z Melbourne, Victoria, Australia zdraví

Boris Živný, trenér & kouč

Zpět